Fiat126.hu - 2024. Május 21. Kedd, Konstantin napja van.
 

Cikkek - Kismûszerfal átalakítása LED-esre, számlap cseréjeHasznált szerszámok:
- Forrasztópáka
- Lombfûrész
- Lapos és gömbölyû reszelõ
- Fúrógép
- Olló
- 7,62 Géppuska hüvely (lyuk vágáshoz :))

"Hozzávalók"
- Forraszcin
- Ragasztó
- Körömlakk lemosó (zsírtalanításhoz)
- Szigetelõ szalag
- És egy nyugodt hely, ahol bütykölhetsz :)
- Csiszoló papír (nagyon finom)Alkatrészek
- 4db piros LED, 5mm, ~100 mcd, 3-5 V
- 2db sárga LED, 5mm, ~100 mcd, 3-5 V
- 2db zöld LED, 5mm, ~100 mcd, 3-5 V
- 1db kék LED, 5mm, ~100 mcd, 3-5 V (ezt a legnehezebb beszerezni)
- 9db LED foglalat
- 9db 1,3 k?-os ellenállás
- vezeték (én egy kiszuperált számítógép kábelt használtam, azt a lapos széles szürkét :))
- 1,5mm vastag mûanyag lap (amibõl kivágod a "mûszerfalat")

1.)
Elõszöris megrajzoltam a mûszerfalat és kinyomtattam 2 páldányban sima fénymásoló papírra (80g/m2) és 2 példányban vastagabb papírra (160g/m2). Azért nyomtattam mindent 2 példányban, mert hát biztos ami biztos! :)
A vékonybb papír lesz a munkaközi példány, a vastagabb a végsõ.2.)
A mûanyag lapot egy barkács boltban vettem. Fogtam a vékonybbik lapot, aztán egy sima papírragasztóval ráragasztottam a mûanyag lapra. (FONTOS: olyan ragasztókat kell használni, amik nem oldják a mûanyag lapot!!!) Azért papírragasztót használtam a "munkaközi" dolgokra, mert ha kivágtam a dolgokat, akkor a papírt egy mozdulattal le lehet húzni a mûanyag lapról és a apírragasztó is leválik róla.
Szóval... Miután ráragasztottam a papírt és megszáradt a ragasztó, elõvettem a lombfûrészt és kezdõdhetett a móka! Körbevágtam, aztán fúrtam két kb. 4-es lyukat a benzinszint jelzõ és a kilométer számláló kivágandó darabjának a közepébe, hogy be tudjam fûzni a lombfûrészt. Kivágtam azokat is. Mindent úgy vágtam ki, hogy maradjon kb 1 mm a korrigálásra. A ledeknek a lyukakat 8mm-es fúróval fúrtam ki, mert így pont belefeszül a ledfoglalat. Miután kivágtam és kifúrtam mindent, nekiestem a "darabnak" a reszelõkkel, és végleges formára reszeltem.
Aztán gyönyörködtem és büszke voltam magamra, hogy milyen ügyi vagyok ... :)

3.)
Amikor készen van a mûszerfal lapja, elég csak akkor szétkapni a mûszerfalat. Belepróbáltam, és amikor minden stimmelt, akkor egy könnyed mozdulattal lehúztam a papírt a mûanyag lapról. Elõvettem a "minõségi példányt" és nekiláttam kivágni, nagyon óvatosan. A lyukakat a géppuska hüvellyel vágtam ki. Felcsiszoltam a mûanyag lapot és a másik ragasztóval (ami mûanyagra is jó, a képen is látszik) ráragasztottam a papírt.
4.)
Jöhet az elektronika ...
Fogtam a géppuska hüvelyt, bele tettem egy ledfoglalatot, így meg is volt a "satu" amiben szépen meg tudtam forrasztani a dolgokat. Leírom ezt is, hátha valaki nem tudja, hogy a LED pozitív lábára kell kötni az ellenálást. Aztán a vezetékeé, szigetelés és kész is van egy csokor led, amit be kell fûzögetni az eredeti ellenõrzõ lámpák helyére.
Annak a plusz 3 db lednek pedig ami a mutató alatt van; kell fúrni egy lyukat a mûszerfal paneljára, hogy ki lehessen vezetni a vezetékeket. Próbáltam kivezetni valamelyik visszajelzõ helyén, de akkor eltorzította a mûszerfal lapját.5.)
Amikor befûztem az összes drótot a helyére, akkor felcsavaroztam a lapot a helyére. (Most derül ki, hogy a két pici lyukat a csavaroknak pontosan fúrtuk-e ki! :)) Aztán fogtam a mutatót és viszza illesztettem, persze csak kb. az ötödik próbálkozásra sikerült úgy felrakni, hogy jó legyen.6.)
Utána összeraktam az egészet és elégedetten hátradõltem ... :)
(A ledek bekötését még ki kell tökölnöm, mert nem tudom biztosan, hogy melyik érintkezõ a pozitív és melyik a negatív... (azóta megvan, a hosszabb láb a +... :))Jó bütykölészést!!! :)


Süti

És a végére egy kis segítõ csatolmány. A képen a régi mûszerfal bekötési rajza látható.Hatházi PéterKiegészítésképpen itt egy mérethelyes szkennelt kép az eredeti mûszerfalról, hogy könnyebb legyen mindenkinek az egyedi mûszerfal tervezése :)


nyuszy

Fórum

Partnereink 

Közelgõ találkozók

Képek


 • Gráf Márton
 • 2022
  andrasme

 • Papp Zoli
 • Bodza
  Kis Dóra
 • Giallo Ginestra 258
  uz011